сряда, 25 май 2011 г.

Forbes България, брой 3


От днес на пазара е третия брой на българския Forbes.

МИЛИАРДЕРЪТ, КОЙТО СТАНА МУЛТИМИЛИОНЕР
ПЛЮС: ТОП 2000 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В СВЕТА

София (25 май 2011 г.) - Темата на корицата на българския Forbes, "МИЛИАРДЕРЪТ, КОЙТО СТАНА МУЛТИМИЛИОНЕР", представя историята на Огнян Донев, мажоритарен собственик и изпълнителен директор на "Софарма", председател на УС на КРИБ и един от най-влиятелните българи. Огнян Донев загуби 700 млн. лв. от богатството си заради кризата, но това не го притеснява, защото бизнесът му процъфтява и бързо се разраства.

ТОП 2000 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В СВЕТА – Класацията показва най-големите и могъщи компании в света. В директорските кабинети отново цари оптимизъм – за пръв път от 2008 г. всеки един от показателите, които класацията следи – продажби, печалби, активи и пазарна стойност - се подобрява. Компаниите в топ 2000 генерират продажби за 32 трлн. долара, печалби за 2.4 трлн. долара, притежават активи за 138 трлн. долара, а общата им пазарна оценка е 38 трлн. долара. Ето как изглежда челната петица в класирането:

1. JPMorgan Chase, САЩ  - Банкиране
2. HSBC Holdings, Обединеното кралство - Банкиране
3. General Electric, САЩ  - Конгломерат
4. ExxonMobil, САЩ – Петрол
5. Royal Dutch Shell, Холандия – Петрол

СТАТИСТИКА: Кой се справя най-добре. Wal-Mart Stores отново е лидер по продажби, Nestlé е с най-голяма печалба; Fannie Mae притежава най-много активи, а ExxonMobil е най-скъпата публична компания.

ДОСТАВЧИКЪТ НА ГРАДСКИ СВЕТЛИНИ: Siemens (на 45-то място в класацията) вижда огромен потенциал в големите градове с милиони души население. Вече 51% от населението на Земята живее в такива градове; до 2050г. това число ще се качи до 70%. Почти целият растеж ще е съсредоточен в мегаполисите в Азия, Африка и Латинска Америка.

БЕДНЯШКИ МИЛИОНИ: В момента по света има 21 града с население от над 10 млн. души. До 2025 г. броят им ще стигне 29.

ОЩЕ В БРОЯ:

МАШИНАТА ЗА БИЗНЕСИ „СИРМА”

МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА

УМНАТА И КРАСИВА СГРАДА НА БОГОМИЛ МАНЧЕВ

БИЗНЕСИТЕ НА ЗЕЛЕНАТА МАГИ МАЛЕЕВА

НОВИЯТ БИЗНЕС МОДЕЛ НА ВАСКО ВАСИЛЕВ

4 коментара:

  1. Изчетох броя на един дъх! Побликуваните материали и статии отново са отлични, безпристрастни, изчерпателни и интересни. Професионализмът и старанието Ви си личат и се оценяват. Продължавайте в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  2. Умната и красива сграда на Бого Манчев се отоплява на маслени радиатори, ама айде.

    ОтговорИзтриване
  3. Най-сетне едно издание, което не прави неприлични предположения за интересите на читателите си.
    Поздравления за екипа!

    ОтговорИзтриване