четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Интервю в "Стандарт": Богатство се трупа с идеи

В днешния "Стандарт" можете да прочетете интервюто, което ми взе Стела Стоянова за Бизнес наградите на Forbes България и за самото списание. Ето част от него:
- Как се прави в криза списание за бизнес? 
- Има и такава гледна точка, че може би точно по време на криза е най-добрият момент да направиш нещо. Защото, първо, в криза стойностните неща се проявяват най-лесно. Второ, в тежки времена едно бизнес издание има огромен смисъл, защото основната ни мисия е да разпространяваме знание, което да направи предприемачите успешни. Всеки може да прави бизнес в добри времена. Сега е точно моментът, в който фирмите трябва да търсят ново знание, да оптимизират разходи, да внедряват нови идеи, да мислят иновативно. Ние доставяме всичко това на нашите читатели. Гледаме доста позитивно на нещата. За нас важното е да извлечем от предприемачите знанието, което те са придобили в своята работа, и да го разпространим към останалите. Всъщност амбицията ни е много по-голяма от това, да бъдем просто едно списание. Искаме да сме платформа, чрез която бизнесът в България да си комуникира. 
- Припознава ли ви той вече като свой форум? 
- Определено. Имаме доказателства за това, че хората ни харесват, много позитивна обратна връзка. И най-важното - имаме много реклами. А когато хората си дават парите за нещо, значи то е успешно. 
- Предстои да връчите бизнес наградите на "Форбс". Ваша идея ли е това, или има такава световна практика? 
- Ползваме чуждестранно ноу-хау на колеги от "Форбс". Имахме възможност да избираме от много варианти за награди, но най-важното е, че искаме да фокусираме вниманието на обществото върху предприемачите. Защото не само у нас, но и по света хората твърде много се вглеждат в правителствата, макроикономическите решения, в това, което казват политиците. А ние искаме да покажем, че те много често пречат. Истинските герои на капитализма, тези, които създават работни места, инвестират и рискуват, са предприемачите. И колкото повече предприемчиви българи имаме, колкото повече се внасят ноу-хау и добри практики от чужбина, толкова по-богати ще бъдем всички тук. С тези награди стимулираме българския бизнес да продължава да инвестира и създава работни места, да генерира идеи. И в крайна сметка да ни води към просперитет и бързо догонване на ЕС по доходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар