понеделник, 6 август 2012 г.

Моделите за подражание


Последната ни история, отправена от корицата (за братя Диневи) предизвика някои критични коментари в страницата ни във Facebook. С извинение за закъснението (бях на почивка последните две седмици), публикувам мой редакционен коментар от бр. 7 на списанието от октомври 2011 г., който дава информация как подбираме историите за корицата. 

Моделите за подражание

От Йордан Матеев

Част от въпросите и коментарите, които получавам за българския Forbes, показват, че много читатели очакват да виждат на корицата модели за подражание. И не могат да разберат защо слагаме и хора, които според тях не са такива. Ето нашата концепция за личността на корицата.

Първо, на корицата слагаме хора от бизнеса - предприемачи, мениджъри и инвеститори - защото сме бизнес списание и целевата ни група са бизнес хората.

Второ, те са влиятелни. Техните мнения, идеи и решения влияят върху много хора, което ги прави интересни за читателите. Или имат/управляват много пари, или управляват много хора, или са обществено активни, или, много често, съчетават всичко това.

Трето, те имат (според нас) интересни бизнес истории и разполагат със знание, което може да бъде полезно за читателите ни.

Четвърто, те са българи. Защото смятаме, че българите ще привлекат повече читатели от чужденците (например повечето личности на корицата на американския Forbes са непознати в България). Изключение от това правило направихме само за първия ни месечен брой, когато публикувахме световната класация на милиардерите и поставихме на корицата създателя на Facebook Марк Закърбърг. Но в същия брой отправихме от корицата дълга история за Цветелина Бориславова.  

Пето, приели са поканата ни да разкажат своите идеи, дейности, история и философия. Хората, които отговарят на нашите критерии за корица, са много заети. Много от тях биха отделили цял ден да разкажат историята си единствено пред бранд като Forbes. И ние искаме да се възползваме от силата на бранда, защото вярваме, че свободната обмяна на информация, прозрачността и изграждането на мостове са по-добри за обществото от създаването на острови, информационното затъмнение и издигането на стени.    

Накратко, хората на нашите корици са влиятелни български бизнес личности с интересни истории, разказани от самите тях пред наш журналист. До момента това са Сашо Дончев, Огнян Донев, Младен Мутафчийски, Саша Безуханова, Богомил Манчев и Цветан Лъжански.

Нямаме изискване те да са ангели. Дори не е задължително да ги харесваме. Ангели ли са например Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Стив Джобс, Марк Закърбърг? Подходящи модели за пордажание ли са? Ние не бихме се наели да отговорим на тези въпроси вместо вас. Нашата цел не е да правим разследвания и да ви кажем кой къде се намира между бялото и черното. Нямаме амбицията да сме морален съдия от последна инстанция, който посочва моделите за подражание. Важното за нас е, че личностите на нашата корица са избрали да бъдат прозрачни и от тях можем да извлечем полезно знание за читателите ни. Аз например получих от всеки от тях много полезни знания.

Лично за мен Цветан Лъжански, личността на тази корица, е модел за подражание. Той е високообразован успешен топмениджър с безупречна репутация и вдъхновяваща история. Но се опитвам да не натрапвам моето мнение на читателите. Не случайно заглавието е с въпросителна. Вие преценете дали той е вашият ролеви модел. И вие преценете дали да му вярвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар