неделя, 16 януари 2011 г.

Специален брой: редакционен коментар

Започваме да публикуваме част от текстовете в специалния годишен брой на списание Forbes България от 10 ноември 2010 г. с редакционния коментар за главния му редактор Йордан Матеев.
На пръв поглед изглежда необичайно. В най-бедната страна в ЕС, при това в условията на икономическа криза и тежки сътресения в публичния сектор, най-мощното бизнес списание в света стъпва на пазара и говори за богатство.
Всъщност няма нищо необичайно. Forbes е в стихията си, когато бизнесът има проблеми и се търсят решения. Forbes е най-ценен точно тогава, когато предприемаческият дух е затиснат от негативизъм, песимизъм и отчаяние.

Повечето хора в България асоциират Forbes с неговите класации – основно на милиардерите по света, на най-богатите американци и на звездите. Тези класации, разбира се, са много интересни и не случайно са толкова популярни и цитирани от медиите по цял свят. Forbes обаче е много повече от това.

Голямата сила на Forbes е, че търси и дава на хората идеи как да подобрят качеството си на живот. И най-важното, кара ги да мечтаят за успеха. Forbes превръща провалите в уроци, а успехите във вдъхновение.
Forbes често е изненадващо различен. Когато всички гледат през розови очила, Forbes става подозрителен. Но когато никой не вижда светлина в тунела, Forbes зарежда с оптимизъм.
Надявам се, че в това специално годишно издание екипът ни е успял да ви предаде този дух на Forbes, от който България толкова силно се нуждае, за да ускори хода си по пътя към просперитета.

Основната тема в изданието е богатството и пътят към богатството. В него включихме актуалната класация на милиардерите по света и всички текстове, свързани с нея. В българската част на списанието ви представяме най-влиятелните родни предприемачи. Там ще намерите още интервю с министър-председателя Бойко Борисов, статии на двама министри, аналитични текстове на едни от най-влиятелните български икономисти. Специално внимание сме отделили на зелената икономика и устойчивото строителство. Не сме забравили и характерните за Forbes успешни бизнес истории.

Тези от вас, които са виждали и чели Forbes, вероятно ще забележат, че не следваме същата структура на съдържанието. Причината е, че това е специално годишно издание, с което искаме да положим основата за стартиране на месечните издания на Forbes, които ще започнем да издаваме на българския пазар през пролетта на 2011 г. Те ще следват стриктно структурата на оригиналния Forbes и ще включват както българско, така и американско съдържание. Там, благодарение на ноухауто, което получаваме от американската редакция на Forbes, и, надявам се, с подкрепата на българските предприемачи, мениджъри, професионалисти, експерти и анализатори ще се стараем да бъдем по-малко абстрактни и много по-практически ориентирани, за да предложим на активните българи интересно, полезно и вдъхновяващо съдържание. И така да подпомогнем информационно догонването на развитите страни по благосъстояние и влизането в недалечно бъдеще на колкото може повече български предприемачи в световната класация на милиардерите.

1 коментар:

  1. Моята кандидатура за "външен автор" на списание Forbes България: http://aig-humanus.blogspot.com/2011/01/forbes.html

    ОтговорИзтриване