сряда, 20 април 2011 г.

Forbes България, брой 2


Утре на пазара излиза втория брой на българския Forbes.

САШО ДОНЧЕВ ЗА СОЦИАЛИЗМА, КАПИТАЛИЗМА И СЛЕД ТОВА
ПЛЮС: НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ И ТОП 100 НА РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В САЩ

София (20 април 2011 г.) - Темата на корицата на българския Forbes, "Бъдещето на капитализма", представя историята и философията на Сашо Дончев, създател на "Овергаз" и един от най-влиятелните български предприемачи. Воден от вярата си, че свободата е в основата на всичко, той провежда пазарни реформи вътре в "Овергаз", които при успех могат да променят капитализма, при това не само в България (стр. 68).

ТОП 100 НА РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В САЩ (стр. 95) - Джим Брейър от Accel Partners е на върха в класацията на Forbes за най-влиятелните инвеститори в технологични компании. Само шест години по-рано успехите на Брейър изглеждаха като затворена книга. Днес той управлява най-доходния фонд за рисково инвестиране в света. Forbes разказва историята на Брейър в „ЗАВРЪЩАНЕТО НА ХЛАПЕТО”. Сред останалите теми в специалната секция са:
  • ДА ПОГОВОРИМ ЗА РАБОТА (стр. 100) – Осем от топ инвеститорите разказват за най-добрите и най-лошите си сделки, за своите ментори и се опитват да дадат отговор на вечния въпрос: Има ли нов балон в технологичния сектор?
  • РИСКОВИТЕ ИНВЕСТИТОРИ В ЦИФРИ (стр. 103) – Най-важните данни, включително класация на петте най-успешни фондa за рисков капитал, статистика за доходността на фондовете, най-добрите сделки и други.
  • "МИДАС" ТОП 100 (стр. 104) - Пълният списък
ОЩЕ В БРОЯ:

ЕДИН ИНВЕСТИТОР С ДОБРИ ИДЕИ (стр. 20) - Любомир Леков влиза в интернет бизнеса с една добра идея и без почти никакъв капитал, а днес компанията му "Инвестор.БГ" е сред най-иновативните на българската борса. Сайтовете на "Инвестор.БГ" достигат до всеки втори българин, който влиза в интернет, а за тази година компанията очаква 25% ръст в приходите.

ПОКАЖИ МИ ПАРИТЕ (стр. 26) - Шефовете отново се чувстват пълни с пари, след като за пръв път от 2006 г. общите разходи за техните заплати се повишиха, и то с 12%. Рубриката на Forbes показва най-добре платените мениджъри в САЩ, както и най-добре и най-слабо представилите се сред тях. Най-добрият е Марк Бениоф от Salesforce.com. На дъното е Грег Енгълс от Dean Foods. Най-добре платената жена е изпълнителният директор на PepsiCo Индра Нуи.

ВРЕМЕ Е ЗА НЯКОЛКО РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ (стр. 30) - Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев обяви края на малките еволюционни стъпки по отношение на еврофинансирането в България. До края на годината компаниите ще могат да кандидатстват по оперативните програми с електронен формуляр.

АВТОМОБИЛНИЯТ ПАЗАР (стр. 58) - До една година в София ще се движат около 100 електромобила, а след девет години вероятно половината от новозакупените автомобили в света ще бъдат хибриди или електромобили. В специалната тема на броя ще научите повече за хибридните автомобили в България, кои са най-продаваните 10 марки автомобили в България и как обикновен автомобил може да се задвижи с ток.

МОМЧЕТО ПРЕДПРИЕМАЧ (стр. 78) – Непълнолетието се оказва бреме за Иван Николов, защото законът не му е позволявал да управлява собствения си бизнес, преди да навърши 18. Този период обаче е вече зад гърба му. На 21 години Николов контролира бизнес с годишен оборот над 1 млн. лв. и с амбиции да се утвърди сред лидерите на българския пазар на интернет реклама.

ДРУГАТА ЯДРЕНА ЗАПЛАХА ЗА ЯПОНИЯ (стр. 82) - На ядреното сметище в Рокашо гладът на една нация за енергия роди финансова катастрофа.

GOOGLE СПАСЯВА НОВИНИТЕ! (стр. 86) – Възможно ли е Google да спаси медийната индустрия, като в същото време удовлетворява потребителите и се конкурира с Facebook? И защо точно сега Мат Кътс от Google може да се окаже най-важният човек в медийния бизнес.
 
ТЪРСАЧЪТ НА ТРУДНИ ЦЕЛИ (стр. 120) - Устойчивостта на студ и изтощение помага и в спортния, и в професионалния живот на Стефан Иванов, доскорошен управляващ директор на Ситибанк за България и бъдещ предприемач. Той се подготвя за поредното предизвикателство - да преплува Ламанша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар