четвъртък, 23 юни 2011 г.

Джей-Зи и Бионсе: брак или бизнес?

    Снимка: Flickr, bennowich

Журналистите във Forbes са доооста яки. Зак О'мали Грийнбърг например пише статиите ни за музика, а през май издаде актуалната биография на рапъра Джей-Зи - Empire State of Mind. За блога ни той щрихира перфектния баланс между бизнес и любов в брака на звездната двойка - Джей-Зи и Бионсе.

В началото на 2008 Бионсе заминава за Маями. Следобед тя се среща с продуцента Джеймс "Джим Джонсин" Шефър, а вечерта трябва да присъства на концерта на Джей-Зи, който предстои там. Чувайки мелодия, измислена от Джонсин, която в последствие се превръща в хита й Sweet Dreams, те решава веднага да я разработи още там на място. Джонсин казва: "Направо се побърка по тази песен...Настоя веднага да влезе в студиото и да запише вокалите на момента. Дори закъсня за концерта."  

Тази случка е един от многото примери как Бионсе успява да жонглира с работата и връзката си. Същото се отнася и за Джей-Зи - през първите години от брака си с Бионсе той записва единадесетия си солоалбум, прави световно турне в повече от 50 града и подписва 10-годишен договор за 150 млн. долара с организаторите на концерти Live Nation.

Джонсин нарича двамата изпълнители "президента и първата дама на музикалната индустрия." Техните кариери процъфтяват заедно, а феновете на единия неизбежно стават и почитатели на другия. Съюзът между двамата има и своята финансова страна. Двамата никога не са пускали продукт заедно, но всяка комерсиална поява на единия означава, че има одобрение и от другия. Ако Бионсе се появи в някое телевизионно шоу и пие Pepsi, то някак си ще се разбере, че и Джей-Зи харесва напитката. "Нещо като едно плюс едно е равно на десет" , както казва рекламният специалист по медийно планиране Раян Шинман.

В песента Upgrade U с Джей-зи от 2006 Бионсе казва, че тя ще му помогне в бизнеса: "I'ma help you build your account". И действително дори да не е винаги физически с него при важни сделки, мнението й и подкрепата й винаги са важни за Джей-зи. През 2004, след като връзката на звездите стана публично достояние, рапърът придоби акции в Carol's Daughter- компания, произвеждаща продукти за грижа за коса и кожа, чиито клиенти са главно млади жени. Тази успешна за Джей-Зи инвестиция може би нямаше да се осъществи без влиянието на певицата.

В крайна сметка бракът на Джей-Зи и Бионсе бизнес ли е или любов? Отговорът е: и двете.


Апропо, знаменитости и бизнес. Другата седмица излиза новият ни брой. В него ще прочетете кои са най-печелившите звезди в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар